Arkiv

Admin

Fjernvarmeprisen kan bli høyere

– Ny prismodell fra NVE har høringsfrist 30. september

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) foreslår ny prisregulering for fjernvarme som innebærer at det ikke lenger er en garanti for at fjernvarme vil ha lavere pris enn bruk av elektrisitet til oppvarming. Dette kan slå uheldig ut for oss på Bjørndal, som er avhengig av fjernvarme.

Forslaget er nå ute til høring med frist 30. september. Bjørndal nærmiljøforum vil sende sine innspill – det kan også enkeltpersoner og andre organisasjoner gjøre.

Bakgrunn

De fleste boligene på Bjørndal har fjernvarme som primær varmekilde gjennom en tilknytningsplikt.

Helt siden fjernvarme ble tilbudt som husoppvarming, har det vært lovbestemt at prisen på fjernvarme ikke kan være høyere enn prisen på elektrisk oppvarming. Dette sto i fjernvarmeloven fra 1986, og er videreført i energiloven.

Prisen på fjernvarme ble definert å ligge lavere enn tilsvarende oppvarming med strøm. Man tok utgangspunkt i Hafslunds priser, fordi de var eneste strømleverandør.

Fjernvarme ble for 40 år siden sett på som en rasjonell løsning for utnytting av varme fra brenning av avfall. Mye er endret i strømmarkedet og det er et større fokus på fornybare energikilder.

Maksprismodell

NVE har vurdert flere modeller for å kunne gi en forutsigbar pris, og foreslår en maksprismodell som tar utgangspunkt i spotprisen for strøm. I modellen legges det inn to knekkpunkter som en øvre og nedre grense for direkte sammenligning med strømprisen

Fordi det ikke er nettleier på fjernvarme, legges det inn et konstantledd på 50 øre, slik at en spotpris på 0 øre, gir en maksimalpris på 50 øre, mens en spotpris på 20 øre, gir en maksimalpris på 70 øre.

Når spotprisen er negativ (mindre enn 0 øre), er man nedenfor første knekkpunkt. Da reduseres maksimalprisen med 40% 

Når spotprisen er høyere enn 100 øre, skal maksprisen bare stige med 40%

Illustrasjonen er hentet fra NVE

Hva kan dette bety for oss på Bjørndal?

Modellen gir ikke en garanti for at fjernvarme vil være billigere enn strøm. Litt forenklet kan man tolke modellen slik at dersom dagens ordning med strømstøtte blir borte, vil det bli billigere, så lenge spotprisen er mellom 0 og 100 øre kWt. Hvis spotprisen er høyere enn 100 øre kWt, får fjernvarmen lavere pris. Hvis spotrisen er lavere enn 0 øre kWt, får fjernvarmen høyere pris.
Med dagens strømstøtte, blir fjernvarmen dyrere enn samme oppvarming med strøm.

Lenker:
Her finner du forslaget fra NVE

Her kan du sende innspill enten som privatperson eller på vegne av en forening eller organisasjon
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/innspill-til-nves-forslag-til-ny-prisregulering-for-fjernvarme/id3047175/ 

Nettavisen, 21. juni 2024
“Full alarm: Dette forslaget kan sende regningen for 300.000 boligeiere til himmels”

https://www.nettavisen.no/okonomi/nve-foreslar-ny-prising-av-fjernvarme-kan-gjore-fjernvarmen-dyrere/s/5-95-1884313

Advokatfirmaet Hiort har skrevet en artikkel som relativt enkelt forklarer prismodellen; 21.juni 2024https://www.hjort.no/nve-med-forslag-til-ny-prisregulering-for-fjernvarme/

Kommentarer er lukket.