Arkiv

Admin

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn

Tempelet ble innviet i 2015 (foto: Sven Brun)

Tempelet ble innviet i 2015
(foto: Sven Brun)

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn (KTLBS) er en organisasjon som gjør tibetansk buddhisme tilgjengelig i Norge. KTLBS har hovedsete på Karma Tashi Ling buddhistsenter i Bjørnåsveien 124 på Bjørndal hvor organisasjonen har et nytt tempel og en fredsstupa.

Tempelet er det eneste tibetansk-buddhistiske tempelet av sitt slag i Skandinavia og er et unikt senter for trening av sinnet.

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn har som overordnede formål å:

•    Undervise i metoder som overleveres innen tibetanske buddhistiske tradisjoner
•    Legge forholdene til rette for å utvikle et sterkt åndelig fellesskap og fremme fellesskapets og enkeltindividets trening og utvikling
•    Fremme buddhistisk etikk, meditasjon og visdom

KTLBS ble stiftet 13. juni 1975. Organisasjonen er tilknyttet Karma Kagyu-tradisjonen der linjeholder er H.H. 17. Karmapa Urgyen Thrinley Dorje. KTLBS har imidlertid en ikke-sekterisk tilnærming og mottar lærere fra alle hovedlinjene innen tibetansk buddhisme.

Fredsstupaen ble ferdigstilt i 2005 til minne om Dalai Lamas mottakelse av Nobels fredspris i 1989. (foto: Sven Brun)

Fredsstupaen ble ferdigstilt i 2005 til minne om Dalai Lamas mottakelse av Nobels fredspris i 1989.
(foto: Sven Brun)

I 2005 ble fredsstupaen på området i Bjørnåsveien ferdigstilt. Den er til minne om H.H. 14. Dalai Lamas mottakelse av Nobels fredspris i 1989. Dalai Lama er for mange en levende manifestasjon av den reneste form for visdom og medfølelse. Disse egenskapene, som i henhold til buddhistisk lærdom er iboende i oss alle, men som må kultiveres gjennom trening av sinnet, er blant de kvalitetene en stupa symboliserer og uttrykker.

Dalai Lama besøkte Karma Tashi Ling i 1988 og underviste for cirka 500 mennesker i et stort telt slått opp for anledningen. Siden har han vært invitert og besøkt Oslo flere ganger, senest i mai 2014.

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn på Bjørndal (foto: Cathrin Solem / KTLBS)

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn på Bjørndal
(foto: Cathrin Solem / KTLBS)

Tempelet på Bjørndal er en virkeliggjøring av en visjon som KTLBS’s første fastboende lama, Lama Talo, hadde. På en pilegrimstur til Bodhgaya i 2006/07 ble inspirasjon omgjort til motivasjon. Takket være iherdig innsats fra mange dedikerte medlemmer, profesjonelle og andre bidragsytere ble tempelet en realitet. Innvielsen var 2. juni 2015 hvor blant annet KTLBS rådgiver, Jetsün Khandro Rinpoche, var tilstede sammen med Ringu Tulku Rinpoche og flere feststemte delegater og gjester fra inn- og utland.

På den andre siden av veien i skogkanten mot vest, i en liten hytte, ligger det første tempelet i KTLBS’s historie. Her har svært mange tibetanske lamaer vært og gitt undervisning helt siden midten av 70-tallet. Lama Talo bodde her fra han kom i januar 1977 til sin død i 1994. Nåværende lærer ved KTLBS, Lama Changchub, flyttet også inn her da han kom til Norge i 1992. Dette skogstempelet ble utsmykket av H.E. 8. Khamtrul Rinpoche. Flere medlemmer av KTLBS mediterer og praktiserer med jevnlige mellomrom også i dette tempelet samt i den lille hytta som ligger ved siden av.

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn søker å aktivt utvikle sine sentere. Det planlegges å bygge tempelboliger i tilknytning til tempelet på Bjørndal for å at en dedikert gruppe medlemmer skal kunne leve og meditere sammen og motta undervisning av en tibetansk, fastboende lama. På Karma Shedrup Ling retreatsenter i Ski kommune moderniseres stedets hytter for å skape best mulig forhold for retreat og kurs av lengre varighet. KTLBS har også et bysenter – Paramita meditasjonssenter i Storgaten 13 (i «Strøget») – med kurs i buddhisme, meditasjon og andre aktiviteter.

Karma Tashi Ling buddhistsenter og tempel på Bjørndal er åpent i helger når det ikke er annen aktivitet, mellom kl 12-17. Biblioteket og butikken holder også åpent i dette tidsrommet. I tillegg er det fellesmeditasjoner hver dag kl 07 og 19 med unntak av søndag kveld eller når det foregår andre aktiviteter. Alle er velkomne til å delta.

For mer informasjon om KTLBS sine kurs og aktiviteter se www.ktl.no

Tekst: KTLBS 29.09.2015