Arkiv

Admin

State of the … eh Bjørndal

Det var vel ved nyttårstider at tanken kom om å skrive en slags oppsummering av året som har gått. Noen mener som kjent at jula varer helt til påske, og her kommer et tilbakeblikk fra 2017.

Beredskapssenteret på Taraldrud

Den viktigste saken fra 2017 for oss på Bjørndal, er vel avgjørelsen om at politiets nasjonale beredskapssenter skal legges til Taraldrud, på motsatt side av veien for «Blåbærtoppen» (Taraldrudåsen) og ca. 700 meter unna de sydligste husene på Bjørndal.

Dette skal være et senter der beredskapstroppen skal trene på å skyte og sprenge. I tillegg skal det etter planen plasseres tre helikoptre som vil fly etter behov og hele døgnet. Noen tror vi knapt kommer å merke noe til støyen fra beredskapssenteret og at det kanskje er noe vi blir vant til, mens andre tror det kommer til å bli svært plagsomt.

Det er ikke mange årene siden skytebanen i Prinsdal ble lagt ned siden det var uforenelig å ha skytebane så nærme bebyggelse, og enkelte på Bjørndal var faktisk også plaget av støyen derfra, til tross for Grønliåsen imellom. Det er vel en risiko for at flere av oss kommer til å merke støyen fra beredskapssenteret, men det vet vi først sikkert når senteret er på plass.

Informasjon fra byggeprosessen finner dere på https://beredskapssenterblogg.skanska.no/

Stopp støyen hadde mange besøk på Stortinget og Rådhuset i 2017 angående beredskapssenteret.
Bildet viser tre av aktivistene fra Bjørndal sammen med «Stopp støyen» i møte med Ap på Stortinget

Saken med beredskapssenteret kan ikke omtales uten å trekke frem Sven Brun (som også er med i redaksjonen i Bjorndal.no og med-administrator på Facebooksiden «Det skjer på Bjørndal»). Den innsatsen han har lagt ned med å lese sakspapirer, filme folkemøter, møte politikere, skrive om saken bl.a. på Bjorndal.no er ikke mindre enn imponerende. Ironien er at han selv så seg nødt til å flytte fra Bjørndal på grunn av støy, men da fra Follobaneprosjektet på Åsland. Når den statlige reguleringsplanen nå er vedtatt, vil aktiviteten bli å følge med på at støyen fra senteret blir innenfor det prosjektet har lovet.

Oslo Sør-satsningen 2018-2026

En annen viktig sak er at Oslo Sør-midlene, ekstrabevillingene som vi på Søndre Nordstrand har mottatt gjennom noen år, har tatt slutt. Det er bevilget nye midler, men innsatsen skal dreies. Nå skal midlene konsentreres til delbydeler som visst kommer dårligst når det gjelder trangboddhet, lav utdanning, høy andel unge m.m.; Bjørnerud (som også omfatter deler av Mortensrud) og Holmlia sør.

Det betyr at Bjørndal ikke er prioritert, og kan innebære at aktiviteter som til nå har mottatt økonomisk støtte, som Bjørndal aktivitetshus og Bjørndal sommerfestival, kanskje ikke får (like mye) penger og dermed går en uviss fremtid i møte.

Det skal være informasjonsmøte på Lofsrud skole på Mortensrud 10. april kl. 18-20 og på Holmlia skole 11. april kl. 18-20. Der vil det være mulig å få vite mer om bakgrunnen for satsningen.  Det ligger mer informasjon om den nye Oslo Sør-satsningen her.

Også her har noen gjort en viktig jobb med å synliggjøre Bjørndals behov, og BBS og Nina i Bjørndal Frivilligsentralen har lagt ned mye arbeid i saken. I tillegg har det vært avisinnlegg.

Et bydelshus på Hauketo

Bydelspolitikerne har også ønsket å lage et bydelshus som skal være for alle i bydelen, på Hauketo. En del bjørndøler jobbet i flere år aktivt for å få et kultur-/allbrukshus til Bjørndal. Tanken var at Bjørndal er så stort, og såpass avgrenset fra områdene rundt at vi har behov for et eget hus der vi kan møtes og bli kjent, ha aktiviteter og barna kan gå til alene – omtrent slik idrettsparken fungerer, men da med et bredere tilbud. Et spørsmål er hvor mange fra Bjørndal som vil benytte et bydelshus på Hauketo, eller som vil sende barna dit. Men så får Hauketo sitt hus, som jo er bra, (men riktignok litt usentralt for folk som bor på Hauketo), og kanskje en gang klarer vi å få det til på Bjørndal.

Trafikkforholdene

En tredje sak er trafikkforholdene. Slimeveien er fortsatt den eneste veien til og fra Bjørndal og som vanlig blir det problemer når det blir kaldt, snø og glatt. Den dagen det kom masse snø, folk ble oppfordret om å la bilen stå og alle bussene til og fra Bjørndal en periode ble innstilt (til tross for at Slimeveien var ryddet for snø), var en utfordring. Det virket nesten som om det var bussene som skapte de største problemene og i ettertid er det sendt et brev til Ruter med spørsmål om hva som ble forberedt, hvordan dagen ble evaluert og hva som vil bli gjort neste gang.

Slike ekstraordinære dager, som når det kommer masse snø får også frem det beste i mange. Folk annonserte ledig plass i bilene til strandede bjørndøler på Mortensrud og undertegnede fikk selv haik opp Slimeveien. Tusen takk!

Det er mange som er generelt frustrerte over kollektivtilbudet på Bjørndal. Hvis folk går sammen og påvirker, er det imidlertid mulig å få til endringer. Det skjedde da Ruter la ned ekspressbussen som gikk helt inn til Oslo sentrum i rushtiden. Jubelen var stor da bussruten ble satt opp igjen. Den tar imidlertid omtrent like lang tid som å ta buss til Hauketo og tog videre dersom man skal til sentrum. Kunne det vært en tanke å jobbe for å få en ekspressbuss som går direkte tur/retur Bjørndal – Oslo sentrum i rushtiden, uten å ta veien om Mortensrud? Og så burde vi jobbe for at det ble kollektivfelt nedover Oredalen slik at 77-bussen alltid rekker korresponderende tog.

Bjørnholt bibliotek

En sak vi trodde ville engasjere flere på Bjørndal, var forslaget om å flytte biblioteket fra Bjørnholt til Mortensrud. Det kan hende det er mest skoleelever som bruker biblioteket vårt og de er kanskje ikke på facebook? Det er også mulig at en del av oss voksne opplever at biblioteket vil være mer tilgjengelig dersom det ligger på Mortensrud, som er et trafikknutepunkt og vårt nærmeste kjøpesenter.

Skyteepisoden

Når det først har tatt så lang tid å skrive dette, så er det vanskelig å komme utenom det som vel er den alvorligste hendelsen på Bjørndal noen gang. Det var tungt å få vite at en ung mann var blitt skutt og drept på fredelige Bjørndal. At det var en annen ung mann som er oppvokst her som skjøt en som forsøkte å hjelpe han med å få løs bilen, er nesten ikke til å tro. Det er vel ikke mulig å forestille seg hvordan familien har det. Jeg er blitt spurt om hvordan folk på Bjørndal tar det, og bortsett fra det som har vært skrevet på sosiale medier, er det ikke godt å si. Noen er vel redde for hva som videre kan skje, mens andre tenker at dette var et engangstilfelle som forhåpentligvis ikke kommer til å skje igjen. Det vi vet, er at det er noen blant oss, som andre steder i Norge, som bruker narkotika og som er i politiets søkelys. På et møte for en tid tilbake var det imidlertid en fra politiet som kjenner Bjørndal godt som uttalte seg om forholdene på Bjørndal. Det som bekymret han mest, var folk som kjører for fort og slik skaper farlige situasjoner.

Så skjer det noen positive ting i kjølvannet av det forferdelige, som at noen tar initiativ til lystenning og andre drar i gang innsamlingsaksjon for å få til en ungdomsklubb. Aktivitetstilbud kan være medvirkende til at unge ikke blir involvert i kriminalitet og rus, og er vel den beste måten å unngå at noe slikt skal skje igjen.

Men vi har mye bra også …

I en slik gjennomgang fortjener også en henvisning til alt det bra som vi har på Bjørndal; En aktiv idrettsforening med et vell av tilbud, Bjørndal frivilligsentral med babytreff og juniorklubb, Bjørndal aktivitetshus med trening for kvinner, Bjørndalskolenes musikkorps med musikkopplæring, Bjørndal barne- og ungdomsteater med flotte forestillinger hver vår (og nå kan man kjøpe billetter til årets forestilling, Rødhette og ulven, her), menigheten med knøttesang, sangkoret Seop singers som har konserter, Bjørndal viseklubb med et variert repertoar (vi gleder oss til neste visekveld med Frode Johansen 6. april), Bjørndalspretten med turmarsj (og der påmeldingen er i gang, se her), for å nevne noe, men på langt nær alt.

Nå er det også kommet opp stolper til det som skal bli ny lysløype på sørsiden av Bjørndal. Det mangler ikke mange hundre meterne for å koble oss på den nye lysløypa i Oppegård og i så fall har vi kanskje Norges lengste sammenhengende lysløype. Dette arbeidet er allerede startet, men tar nok noen år.

Bjørndal boligssammenslutning

Hvis man vil engasjere seg for nærområdet, så er Bjørndal boligsammenslutning (BBS) et godt sted å starte. BBS er en sammenslutning av huseierforeninger, boligsameier m.m. på Bjørndal og det nærmeste vi kommer et organ som representerer oss alle. Til tross for dette er ikke oppslutningen slik den burde være. Sjekk ut om din huseierforening/boligsammenslutning er medlem, og om den ikke er det, så foreslå at dere melder dere inn. Onsdag 11. april kl 20.00 er det årsmøtet i BBS på Grendehuset, Meklenborgåsen 114, og der bør alle engasjerte bjørndøler være.

Med ønske om en riktig GOD PÅSKE til alle på Bjørndal!

Redaksjonen i Bjørndal på nett.
Kari Hagen (ansvarlig redaktør), Sven Brun, Hanne Sofie Logstein og Barbro Noss

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.