Arkiv

Admin

Fra omvisning på Klemetsrudanlegget

Omvisning ved Klemetsrudanlegget (foto: Sven Brun)

Omvisning ved Klemetsrudanlegget
(foto: Sven Brun)

Med jevne mellomrom inviterer Renovasjonsetaten til omvisning på Klemetsrudanlegget, og 14.01.2014 var det på nytt omvisning med påfølgende møte – denne gangen om luktproblemer. I ca. en time ble gruppen ført rundt på anlegget, iført hjelm med vernebriller og refleksvest. Vi fikk se hvordan søppelet ble fraktet på transportbånd og de grønne posene med matavfall og blå posene med plast ble sortert ut.

På rundturen fikk vi også se kontrollrommet med en mengde skjermer som overvåker alt som skjer, lagerrommet for søppelet i påvente av å bli brent og selve brennkamrene. Det var ganske fascinerende.

Det er fra dette anlegget at beboere på Bjørndal får sin fjernvarme. Det produseres også noe elektrisitet som blir brukt av skolene i Oslo

Etter å ha vært på omvisningen, er det åpenbart at det er en fordel at posene blir knyttet igjen før de blir kastet. En del blå poser blir dessverre benyttet til mer enn plast og de har vært nødt å begynne å veie dem for å unngå at de som driver med plastgjenvinning får mye restavfall.

Sortering av avfall på Klemetsrudanlegget (foto: Sven Brun)

Sortering av avfall på Klemetsrudanlegget
(foto: Sven Brun)

Det ble spurt om det vil være mulig å få rimelig oppvarming dersom det skulle bli bygget et badeland e.l. i nærheten og f.eks.  på Bjørnholt.  Det skulle være kurant, og spesielt i sommerhalvåret siden det kommer inn mer søppel enn på vinteren samtidig som forbruket er lavere. Da kan det hende at oppvarming kan bli tilnærmet gratis.

Vi spurte også om det var kommet klager på lukt fra beboere på Bjørndal. Det har etter det de husker bare skjedd en gang. Det er beboere som bor helt nærme og de som går tur i området ved anlegget som er mest plaget av lukt.

Hvis noen skulle være plaget av lukt, presiserte de at det er viktig å melde fra med en gang. Da har de mulighet for å undersøke hvor lukten kommer fra. De fortalte også at det noen ganger skyldes luktproblemer fra anlegget på Grønmo når de undersøkte kilden.

Det anbefales å bli med på en omvisning. En gutt på 10 år var også med, og det var spennende også for han selv om opplegget denne gangen var rettet mot voksne.

Sven, i redaksjonen til Bjorndal.no poserer foran den store lagerhallen for søppel der to store klør jobbet kontinuerlig med søppelet. Blits og refleksvest går dessverre ikke så godt sammen…

Vi fikk se avfallsbunkeren der to kraner fyller restavfall til kjelen. (Foto: Hanne Sofie Logstein)

Vi fikk se avfallsbunkeren der to kraner fyller restavfall til kjelen.
(Foto: Hanne Sofie Logstein)

Les mer om Klemetsrud energigjenvinningsanlegg på side til Oslo kommune: http://www.energigjenvinningsetaten.oslo.kommune.no/energigjenvinning_av_restavfall/klemetsrudanlegget/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.