Arkiv

Admin

Innsats for et søppelfritt Bjørndal

SøppelplukkingMars14

Fin innsats for å holde Bjørndal fri for søppel.
(Foto: Hanne Sofie Logstein)

Gjelder ikke naturlovene for Bjørndal? Godtepapir og plast langs veiene forsvinner tilsynelatende i løse luften. Det er nesten helt fritt for søppel langs Slimeveien, og flere andre steder på Bjørndal. Folk snakker om at det ikke har vært så pent og ryddig på årevis. Jeg husker enda innledningskommentaren til en av gjestene i et selskap for noen år siden. «Det er det verste jeg har sett». Han hadde en jobb som førte han mye rundt om i byen, men Bjørndal var altså verst. Da var jeg flau over Bjørndal.

Jeg vet ikke om Brit ante hva hun startet opp da hun la inn en melding på facebooksiden «Det skjer på Bjørndal» for noen uker siden om at hun skulle ut og plukke søppel og inviterte flere med. Resultatet er til å glede seg over for oss alle.

Man gjør seg noen tanker om alt søppelet og hvem opphavsmannen eller -kvinnen er. Enkelte ting er åpenbart mistet -en hanske, en dropseske med drops i og en nøkkel. Men tamponger og to poser fulle av sko…?

Annet er sannsynligvis kastet av barn som ikke har oppdaget  – eller blitt fortalt – egenverdien av et ryddig nærmiljø. Godtepapir er det en del av, og når det er salg på is i butikkene, øker mengden ispapir på bakken.

En god del er dessverre kastet av voksne, og det er kanskje den største skuffelsen. Sigarettpakker ligger strødd rundt om, og holdeplassene våre er fulle av sneiper. Snusesker er det også mange av. Det trenger ikke å være så mange som kaster slike -om noen få kaster en hver dag, blir det fort mange av dem. Så er det de som ruller ned bilvinduet på tur opp eller ned Slimeveien og rydder bilen for pizzaesker, flasker, handlelapper m.m. At noen av dem som rydder bilen også er folk som har veiene som arbeidsplass, gjør det enda mer nedslående. Drosjesjåfører har kastet ut flere kvitteringer som ligger strødd nedover veien. Tenker de ikke over hvor stygt det blir?

Knuste flasker er en annen versting. Noen synes sikkert det er kult å se flasken splintre i tusenvis av biter når den slenges mot en sten. Det er nesten umulig å plukke opp alle glasskårene og langt fra kult da nabohunden hinket rundt på tre ben etter å ha skåret opp poten. Snart kommer sommervarmen, og med den kanskje små, nakne, myke barneføtter…

Så hva gjør man: Først -all ære til Brit – og alle dere andre som har brettet opp ermene og plukker søppel. Hvis noen tror at de som plukker har en slags glede av søppel, som en slags søppel-fetisjisme, så tar de feil. Motivasjonen er et rent og ryddig nærområde. Deretter -er det mulig å få folk til å slutte å kaste søppel på bakken? Skal vi kontakte foreldrene når vi ser barna kaste fra seg søppel, eller ta de med til skolens kontor når det skjer i skoletiden? Skal vi kontakte drosjeselskapene og gi de numrene på kvitteringene slik at de kan ta det opp med den det gjelder. Skal vi ringe mannen som var hos lege på Bjørndal senter for deretter å rive lappen i stykker og slenge den fra seg? Kan skolene snakke med elevene og butikkene henge opp skilt? Skal vi få skilt nederst i Slimeveien der vi ber folk om ikke å kaste søppel? I følge forurensningsloven § 97 straffbart å etterlate eller tømme samlet avfall, større kasserte gjenstander eller spesialavfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet. Skal vi ringe politiet?

I fall noen tror at søppelet på mirakuløst vis  forsvinner av seg selv på Bjørndal for tiden, så er det altså ikke tilfelle. Om ingen plukker søppel på en ukes tid, kan Bjørndal igjen kunne kalles «Lille Grønmo».

God tur i nærmiljøet -og ta gjerne med en pose!

Bymiljøetaten vil ikke kunne feie alle veier og fortau på Bjørndal før i slutten av april. Mange har tatt privat initiativ til å gjøre det pent i nærmiljøet, her fra Åslandveien. (Foto: Sven Brun)

Bymiljøetaten vil ikke kunne feie alle veier og fortau på Bjørndal før i slutten av april.
Mange har tatt privat initiativ til å gjøre det pent i nærmiljøet, her fra Åslandveien.
(Foto: Sven Brun)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.