Arkiv

Admin

Bjørndal barne- og ungdomsteater går inn i sin 23. sesong

Bjørndal barne- og ungdomsteater går inn i sin 23. sesong på Bjørndal, noe som gjør den til en av de eldste foreningene på Bjørndal. Teateret har nylig hatt årsmøte der Elisabeth Skarsbø Moen ble takket av, og Anja Endresen valgt til ny leder i teateret.
Barne- og ungdomsteateret er så heldig å ha to instruktører som har fulgt teateret i flere år nå, Gunhild Hjertaas og Kari Wist Holmen. De har sagt seg villig til å forberede nok en forestilling på Bjørndal til tross for at begge bor i Trondheim og må komme på helgeturer til Oslo for å jobbe med de unge skuespillerne.

Instruktørene skriver (om) stykker spesialtilpasset gruppen, lager replikker, sang og musikk, og vet hva som trengs av rekvisitter. Her kommer foreldregruppen inn, og de skal sy kostymer, sminke, ordne sceneeffekter, sørge for servering og PR.

Det jobbes med stykket som skal spilles til våren, som blir helt forskjellig fra årets oppsetning. Som vanlig er det fem forestillinger og de går søndag 31. mars, onsdag 3. april, fredag 5. april, lørdag 6. april og søndag 7. april 2019. Også denne gangen vil det bli lagt ut billetter i forkant til skoleklasser slik at hele klassen kan sitte sammen under forestillingen.
Noter gjerne datoene alt nå!

Her et lite gjensyn fra forestillingen våren 2018 som var en oppsetning av «Rødhette og ulven».

Alma og Evelyn som henholdsvis Rødhette og bestemor
(foto: Hanne Sofie Logstein)

Instruktørene, Gunhild Hjertaas og Kari Wist Holmen skrev om eventyret om Rødhette og ulven og tilpasset det vår tid. Forestillingen inneholdt sang og dans, skjemt og alvor og ga ikke så rent lite ettertanke. For hva skjer når noen ikke får være med i fellesskapet? Da er det greit å ha en ytre fiende å skylde på, og en som ingen har kjennskap til fra før, nemlig ulven.

Vi voksne fikk et gjenhør med tradisjonelle barneregler og -rim, mens de yngre kanskje lo mest av selfie-kaninene som hopper opp over alt.

De to kaninene, spilt av Emma og Mia, fant på mange ablegøyer.
(foto: Hanne Sofie Logstein)

Instruktørene har også laget all musikken, og nytt i 2018 var et eget husorkester, noe som løfter forestillingen.

Ulven, spilt av Marie, spilte også tverrfløyte som en del av husorkesteret.
(foto: Hanne Sofie Logstein)

Nestleder i BBUT Yvonn Moen og mamma til en av skuespillerne, Ingunn Aune, forteller at instruktørene kjenner skuespillerne godt og har skrevet stykket for dem. Det betyr ikke at det er bestemt hvem som skal spille hvilke roller, men skuespillerne får selv velge og er også med og påvirker innholdet i rollen. Det er et amatørteater med 19 skuespillere i alderen 10-16 år pr i dag. Snittalderen er 12-13 år, men for noen av skuespillerne er dette faktisk deres 6. sesong.

For unge mennesker kan det jo være litt skummelt å stå på scenen når det sitter venner, klassekamerater og familie i salen. Så hva er motivasjonen?
På vei ut fra forestillingen i 2018 påtreffes mange flere av skuespillerne som står og snakker, tydelig opprømt etter forestillingen. Hva er det beste med å spille teater? Etter litt nøling kommer det at det er fordi det blir et stort fellesskap, som en familie der man får stå på scenen sammen med andre mennesker man er glad i og på tvers av alderstrinn.
Spontant gir skuespillerne hverandre en stor klem.

Fellesskapet som vi fikk se på scenen var altså ikke bare skuespill.
Så vet vi det!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.