Arkiv

Admin

Vårtreff i Grønliåsen

Vårtreff i Grønliåsens venner

Vårtreff i Grønliåsens venner
(Foto: Sven Brun)

Det var ok vær og fin stemning på det årlige vårtreffet som Grønliåsens venner holdt lørdag 05.04.2014.

Som vanlig brant bålet fra kl 12:00 og det ble grillet pølser og annet medbrakt.

For barna var det laget en natursti der de skulle svare på spørsmål om f.eks. hvilken fugl som var avbildet. Det var premier til alle deltagere.

Grønliåsens venner har egen gruppe på Facebook. De avholder treff ved Solkollen hvert år den første lørdagen i april og oktober. I år tror jeg det var 22. året at vårtreffet ble avholdt. Solkollen finner du ved å gå lysløypa oppover fra Meklenborg idrettsbane. Den ligger litt sør for lysløypa i nærheten av Oldtidsveien, langs det som enkelte kaller 5 km løypa. Eller som en skrev på Facebook: «Følg lysløypa oppover fra idrettsbanen. Litt oppi der svinger den brått til venstre, men du ser at det er stor sti rett frem (tidligere lysløype, men stolpene er borte). To kneiker opp, og så ser du bålplassen på høyre hånd.»

Tore Burud holdt foredrag om opphavet til de forskjellige stedsnavnene i Grønliåsen. Han kunne fortelle at Jesusberget har fått sitt navn fordi det rett etter 2. verdenskrig var malt «Jesus kommer» på fjellet. Malingen er borte, men navnet består. Ved Sagflisbakken ble det kjørt tømmer i gamle dager. For at hestene skulle komme opp bakken, ble det strødd på sagflis om vinteren. Ved Revekløfta ble det en gang observert en revunge. Reven er borte for lenge siden, men barnehagebarn pleier å stoppe opp her for å se om de kan se noen rev.

Grønliåsens venner (Tore Burud og Helge E. Viken) har laget et fint kart over Grønliåsen som ligger i filarkivet vårt. Her er Kongeveien, Oldtidsveien og lysløpe markert sammen med mange stedsnavn og forklaring på disse. Fotoviken.no (Tore Burud) har opphavsretten til bildene som er brukt.

Tore Burud prater om opphav til stedsnavn (Foto: Sven Brun)

Tore Burud prater om opphav til stedsnavn
(Foto: Sven Brun)

O-gruppa i Hauketo idrettsforening åpnet samtidig opp for turorienteringsløypa. De har laget orienteringskart over Grønliåsen som kan anbefales på det varmeste, uansett om du vil bruke det til orientering eller ikke. Det settes ut 10 poster fire ganger i løpet av året etter følgende plan:

Post 1 – 10: 05. april – 30. juni
Post 11 – 20: 19. mai – 30. juni
Post 21 – 30: 13. august – 30. oktober
Post 31 – 40: 17. september – 30. oktober

Ved hver post henger det en o-skjerm og en stiftklemme. De som klarer alle 40 poster er med på trekning av en premie.
Ta kontakt med Hauketo IF, Ove Martinsen på e-post ove.m(at)lc.no eller mobil 928 40 930 for kjøp av kartmappene. Den koster kr 100,- og Ove Martinsen bor i Sponstugrenda 2 på Hauketo/Prinsdalen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.