Arkiv

Admin

Tilbakeblikk med Nina, tidligere daglig leder i Bjørndal Frivilligsentral

Bjørndal Frivilligsentral

For mange har Nina Tveit vært synonymt med Bjørndal frivilligsentral. Som daglig leder viste hun et sterkt og brennende engasjement for Bjørndal, og fikk til mye aktivitet lokalt. I 2022 sluttet hun etter 13 år og vi har snakket med Nina om tiden ved Bjørndal frivilligsentral.

I desember 2022 sluttet Nina Tveit som daglig leder i Bjørndal frivilligsentral etter å ha ledet Frivilligsentralen helt siden den ble opprettet i 2009. På disse årene har det skjedd mye. Frivilligsentralen var i de første årene lokalisert i Bjørndal grendehus. I 2019 overtok bydelen ansvaret for sentralen og for et par år siden ble hele Frivilligsentralen flyttet til bygget som tidligere huset Åsland barnehage i Snipemyrveien 2.

Nina, Bjørndal frivilligsentral
Nina Tveit, Bjørndal frivilligsentral i 2015, her sammen med
Ragnar Hafsø, leder i Bjørndal Boligsammenslutning, nå Bjørndal Nærmiljøsentral (til venstre), og
Dag Klingenberg, tidligere styreleder i Frivilligsentralen (i midten).

Frivilligsentralen – Snipemyrveien 2

Bjørndal Frivilligsentral
Bjørndal Frivilligsentral flyttet inn i «nye» lokaler i Snipemyrveien 2

Åsland barnehage hadde stått tom helt siden Frivilligsentralen ble opprettet, og Nina forteller at hun hadde bygningen i kikkerten i flere år. Da det ble vannlekkasje på Bjørndal skole slik at juniorklubben ikke kunne bruke aulaen, fikk juniorklubben, og etter hvert også Frivilligsentralen, flytte til barnehagelokalene. Siden Frivilligsentralen da var lagt inn under bydelen, var det hensiktsmessig at sentralen ble lokalisert til et kommunalt bygg.

Verken grendehuset eller barnehagen var særlig godt vedlikeholdt og Nina styrte oppussingen ved siden av den daglige driften av Frivilligsentralen. Både Gjensidigestiftelsen og Oslo bygg sitt tilgjengelighets­prosjekt har bidratt med midler til å sette i stand barnehagen. I tillegg stilte noen ungdommer opp gjennom samarbeid med Bjørnholt skole, bydelens sommerjobbprosjekt og prosjektet Ung Bjørndal. Da koronapandemien kom med alle restriksjonene som gjorde at folk ikke kunne møtes, benyttet Nina muligheten til egenhendig å male de gamle barnehagelokalene. Oppussingen var opprinnelig estimert til mange millioner, men ble gjennomført til en brøkdel av beløpet.

Etter pandemien var Nina spent på å se om folk var klare til å komme tilbake til et mer sosialt liv. Det var det unødvendig å bekymre seg for, og alt i desember 2022 var det et kjempetrykk på tilbudene til Frivilligsentralen. Tirsdagstreffet for voksne på dagtid førte også til mer aktivitet ved at folk ble kjent med hverandre og tok initiativ til å lage egne grupper, som gågruppe og sygruppe.

Nina forteller at det var en del som gjenstod ved den nye Frivilligsentralen da hun sluttet, som å sette uteområdene i bedre stand, kanskje med sittegrupper, bordtennisbord og beplantning, men at dette selvsagt var opp til ny daglig leder.

Økonomi-utfordringer

En utfordring for Frivilligsentralen opp gjennom årene, var økonomien. De første årene var Frivillig­sentralen avhengig av støtte fra Bjørndals huseierforeninger, boligsammenslutninger og privatpersoner. Da Frivilligsentralen ble lagt inn under Bydel Søndre Nordstrand, som har stram økonomi, ble selve driften av sentralen sikret, men samtidig forsvant en del av støtten fra lokalmiljøet. Den støtten Frivillig­sentralen mottok i donasjoner, ga 170 000 til 200 000 kroner i inntekter hvert år. Disse pengene var heller ikke bundet opp til konkrete prosjekter slik tilfellet gjerne er med midler som det er søkt om fra ulike steder. Det gjorde de ekstra verdifulle, forteller Nina. Når kreative ungdommer kom opp med god idéer som krevde midler, og de på ungdommers vis ikke hadde tid til å sende en søknad og vente i måneder for å se om de fikk støtte, var disse pengene redningen. Den potten kan ikke bydelen erstatte, og det har skjedd at mer spontane prosjekter har måttet skrinlegges på grunn av mangelen på midler. For å sikre gjennomføring av prosjekter som betyr mye for ungdommer og andre i lokalbefolkningen, så er det viktig at huseierforeninger, borettslag m.fl. fortsetter å gi sin støtte på kr. 200 pr. husstand. Dette er midler som i sin helhet går til frivillighetens prosjekter og aktiviteter via Bjørndal nærmiljøforum (tidligere Bjørndal Boligsammenslutning).

Nina engasjerte seg også ved å formidle utad hva som er Bjørndals behov, her på et folkemøte for områdeløft i Søndre Nordstrand 2017

På spørsmål om hva Nina er mest fornøyd med, må hun tenke litt, men svarer at det er å ha skapt en bærekraftig drift på flere områder. Frivilligsentralen er sikret drift gjennom at den er lagt under bydelen. Juniorklubben startet i det små med foreldreengasjement og diskokvelder et par ganger i året. Dette har nå vokst til å bli en fritidsklubb med ukentlige tilbud for både junior og ungdom. Bjørndal sommerfestival har blitt en tradisjon og i 2023 var det Ung Bjørndal og Dominic Ruben i Redd Barna som var ansvarlige for festivalen som ble arrangert i idrettsparken 19. august. Bjørndal skole har også jobbet målrettet for å styrke foreldreengasjementet og har tatt ansvaret for juleverkstedet. Dette frigjør tid til å ta nye initiativ og til å fylle huset til Frivilligsentralen med aktivitet.

[Sette inn bildet av Nina og Ola Mannsåker med følgende tekst]: Nina sammen med bydelsutvalgets leder, Ola Mannsåker, på Bjørndal sommerfestival i 2023. Dette året var Nina gjest etter å ha vært ansvarlig for arrangementet i flere år.

Bjørndalhuset

Et annet prosjekt som Nina gjerne skulle sett realisert, er Bjørndalshuset. Det har vært jobbet i flere år for å få på plass et eget hus med aktiviteter og gjerne lokalisert i hjertet av Bjørndal i idrettsparken. I et slikt hus kunne viktige lokale organisasjoner og tilbud delt på ressurser og det hadde det vært en seier å få til.

På spørsmål om hva Nina er mindre fornøyd med, svarer hun at det er tildelingen av Oslo Sør-midler. Det var feil i saksbehandlingen som førte til at delbydelene Holmlia Sør og Bjørnerud (som i realiteten er deler av Mortensrud) ble prioritert ved siste tildeling. I stedet for å se prosentandelen i forhold til antall personer i hver delbydel med levekårsutfordringer, ble det kun sett på prosentsatsen i seg selv. Hadde antall vært lagt til grunn, ville Bjørndal og Bjørnerud blitt prioritert fremfor Bjørnerud og Holmlia syd. Nina har selv vært en aktiv stemme for Bjørndal opp mot bydelsutvalget i Søndre Nordstrand, et engasjement som ikke alltid blir lagt merke til.

Når jeg spør om hva som er det beste med Bjørndal, så ramser Nina opp at det er et rolig område med hyggelige folk som hilser og sier hei. Dette har frivilligsentralen også jobbet for, gjennom «Si hei»-kampanjen, med skilt, buttons og bager. Nina forteller at hun som ung ville bort fra bygdementaliteten, men har nå lært å sette pris på «bygdedyret», i den grad vi kan si at vi har noe slikt på Bjørndal. Folk bryr seg om hverandre og vi er på fornavn med de som sitter i kassen på Coop. Her var det min tur å fortelle om en episode hvor ett av mine barn, gikk hjemmefra midt på vinteren i kun T-skjorte, der Nina tilfeldigvis kom kjørende forbi, og fikk barnet fraktet trygt hjem. På Bjørndal tar vi vare på hverandre.

Så kommer vi ikke utenom at det er noen som lager bråk og gjør ugagn, men Nina forteller at de er i et ekstremt mindretall. Det som er leit, er at disse få gjør mye ut av seg til tider. Her skulle skolene hatt mer ressurser til å stille opp.

Når jeg til slutt spør om humoristiske situasjoner opp gjennom, så forteller Nina at det har vært noen episoder som har oppstått på bakgrunn av hennes urokkelige tro på at ting alltid går og alltid går bra. Dette har spesielt vært ved oppussing, bæring og lignende, bl.a. da det måtte brukes lift for å få malt Frivilligsentralen. Da biljardbordet, som var svintungt, skulle flyttes, måtte det åtte ungdommer og én voksen til for å få båret det ut. De ga seg ikke og det gikk til slutt. Som Nina sier, hun har kastet seg ut i det, og landet mye.

Nina avrunder med å si at hun savner at flere engasjerer seg. Opp gjennom har det vært mange kjempe­fine folk, men det er behov for at det kommer til nye ansikter. Noen er redd for å binde seg, men det er ikke nødvendig. Bare det å ha et kokkekurs for fritidsklubben én gang i året er til nytte og glede. Det blir satt svært stor pris på, og i tillegg blir man kjent med andre som man kan ha det trivelig sammen med. Det som har varmet mest, er ungdom som har fått oppgaver, klart å håndtere dem på en god måte og fått kjenne på mestringsfølelsen.

Nina startet som daglig leder i Norsk Skuespillerforbund etter jobben som daglig leder i Bjørndal frivilligsentral.

Vi takker Nina for den enorme jobben hun har lagt ned på og for Bjørndal.

Tre om Nina:

Stefan, som er ansvarlig for Bjørndal ungdomsklubb:

Nina er en raus og omtenksom ildsjel for Bjørndal. Hun startet opp Bjørndal fritidsklubb.

Dag Klingberg som gjennom flere år var daglig leder i styret for frivilligsentralen:

Sommerfestival 2019: Dag og Nina
Sommerfestival 2019: Dag og Nina
Dat Klingberg, Nina Tveit og Laine Gundersen
Dag Klingberg, Nina Tveit og Laine Gundersen

Jeg har jobbet sammen med Nina Tveit i Bjørndal Frivilligsentral i over 10 år. Jeg tror jeg aldri har møtt en mer velorganisert person med totalt overblikk over egen arbeidssituasjon. Hun er kunnskapsrik, effektiv, passer alltid på tidsfrister og er like blid hele tiden. Vi på Bjørndal og i Søndre Nordstrand har «mistet» en virkelig stor ressurs. Som jeg sa i mine avslutningsord når hun forlot frivilligsentralen: «Du har vært en berikelse for meg i mitt liv.»

Laine Gundersen, som tidligere bodde på Bjørndal og var involvert i flere prosjekter i tilknytning til Frivilligsentralen:

Laine Gundersen og Nina Tveit
Laine Gundersen og Nina Tveit

Nina is driven to create positive change for the betterment of all. She is a born leader, taking on responsibility with grace, confidence and willingness. I believe she has impacted Bjørndal’s attractiveness by being acutely aware of the the social landscape and working diligently, often against opposition, to improve it. She is a kind, devoted and strong advocate for her team, her community and society.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.